Radno vreme

Ponedeljak 07:00 - 19:00
Utorak 07:00 - 19:00
Sreda 07:00 - 19:00
Četvrtak 07:00 - 19:00
Petak 07:00 - 19:00
Subota 07:00 - 15:00
Nedelja 07:00 - 12:00

OTVORENO

Svetosavska 7 | Novi Banovci 0631147070
Ukrašavanju dečje sobe treba pristupiti kao i dekorisanju bilo koje prostorije u stanu - imajući u vidu potrebe, želje i karakter korisnika, u ovom slučaju deteta. Roditelji često greše razmišljajući iz svog ugla, a zapravo treba da pokušaju da se vrate u detinjstvo i da što više u proces dekorisanja uključe naslednika.
Nezaobilazni detalj uređenja enterijera jesu tapete. Veoma popularne 60-tih, napuštene 90-tih godina, danas u savremenim enterijerima se vraćaju u punom sjaju.
Niske spoljašnje temperature vazduha ne treba da budu prepreka za manje radove na rekonstrukciji doma. Naprotiv, stručnjaci za renoviranje i radove na enterijeru - moleri, parketari i saglasni su da je grejna sezona idealan period godine da unesete svežinu u enterijer u kome provodite vreme sa porodicom. Ipak, ukoliko želite da imate ugođaj kao u slučaju kupovine novog stana moraćete se naoružati strpljenjem, ali i novcem ako želite da radovi imaju dugoročne rezultate.
U Srbiji ima više od 3,5 miliona objekata koji podležu energetskoj sertifikaciji. Do osamdesetih godina prošlog veka nismo ni imali ozbiljnu regulativu u ovoj oblasti, to znači da više od 80 odsto svih tih zgrada zahteva energetsku sanaciju.

Najčešći problemi sa kojima se domaćinstva suočavaju su hladnoća ili toplota u prostoriji zimi i leti. Naglim hlađenjem prostorija po prestanku grejanja, u kućama gde je dotrajala stolarija i gde su tanki zidovi pojavljuju se vlaga i plesan.

- Dobra i kvalitetna izolacija osigurava prijatnu temperaturu i leti i zimi, smanjuje potrebe za grejanjem i hlađenjem, čime se potrošnja energije smanjuje na minimum i postižu veće uštede - priča Maja Gazdić, inženjer u "Elektromrežama Srbije". - U toplotno-izolacione svrhe danas se najviše koristi mineralna vuna, kao optimalno izolaciono rešenje i jedan od najproduktivnijih građevinskih materijala sa dobrim mehaničkim, zvučnim, protivpožarnim i izolacionim svojstvima.

Za povećanje energetske efikasnosti koristi se stiropor, kamena i staklena vuna. Prema rečima Maje Gazdić, kamena vuna se može koristiti kao dobro termoizolaciono, zvučno i protivpožarno rešenje za spoljne zidove i podove zbog dobrih karakteristika samog materijala i ekološke isplativosti.

- Staklena vuna je dobar i pogodan materijal unutar sistema pregradnih zidova i kosih krovova, dok se u praksi za razliku od tipova mineralne vune kao jeftinije i dovoljno kvalitetno izolaciono rešenje koriste stiropor i stirodur - objašnjava Gazdićeva, navodeći da su to izolacioni materijali jednostavni za obradu i dobri za fasadne zidove, unutrašnju toplotnu izolaciju, kose i ravne krovove.

Najosnovnijom toplotnom izolacijom postiže se ušteda i do 50 odsto energije, a moguće su i veće uštede i do 70-80 procenata ukoliko se rade deblje izolacije u odnosu na minimalno zahtevane (rešavanje ventilacije i vazdušna propusnost objekta).

Ulaganje u toplotnu izolaciju se isplati, a uloženo se vrati od dve do tri godine za skuplje energente (električna energija) i od tri do četiri godine za prirodni gas. Količina energije koja će se uštedeti zavisi od više faktora kao što su oblik i površina objekta, debljina izolacije i navike članova domaćinstva. Stolarija može biti jedan od glavnih uzroka gubitka toplotne energije, zato treba sanirati otvore kroz koje može da uđe hladan vazduh.

Banke nude povoljne uslove kreditiranja za ulaganje u unapređenje energetske efikasnosti i postizanje veće ekonomičnosti. Reč je o kreditima sa povoljnom fiksnom kamatnom stopom ili beskamatnim kreditima sa dužim periodom otplate. Cilj je podsticaj domaćinstvima za veću uštedu energije i smanjenje troškova energije. Krediti koje banke nude fizičkim licima se uglavnom svode na postavljanje unutrašnje i spoljne izolacije, zamenu stolarije, kupovinu energetskih efikasnih uređaja za hlađenje i zagrevanje prostorija... Termoizolacija objekta je nužno i na duže staze isplativo rešenje..

RAČUN MANjI TRI PUTA

Sve nove zgrade od 1. oktobra 2012. godine moraju da imaju izdate energetske pasoše i elaborate energetske efikasnosti da bi dobile upotrebnu dozvolu. Investitori to poštuju. Na osnovu merenja i proračuna potrebne energije za grejanje zgrada izrađenih sedamdesetih godina prošlog veka, pokazano je da se potrošnja može smanjiti sa 200 kWh/m2 na godišnjem nivou na 70 kWh/m2 po godini. To je tri puta manje.
Izvor: Večernje Novosti
Kada birate tapete, morate da obratite pažnju i na boju, veličinu šare, osvetljenost prostorije... Jer, bez obzira na to koliko je neka tapeta lepa naoko u katalogu, treba uvek zamisliti kako će izgledati na predviđenom zidu u sobi.

Ne zaboravite da boje pre svega utiču na raspoloženje u kući i da je to mnogo važnije od toga koja je u trendu ove sezone. Crvena boja se tako savetuje za kuhinje ili dnevne boravke, jer ako je duže gledate puls raste, stimuliše energiju i razdraganost. Trebalo bi je zato izbegavati u spavaćim sobama.

Ako želite da osvežite kupatilo ili spavaću sobu, svetlo plave nijanse su savršene za to. Plava je umirujuća boja. Poznato je da pomaze kod nesanice, savrsena je za tople letnje dane i noći jer prostorija ofarbana u svetloplavu boju deluje razhlađujuće.

Zelena budi u nama mir i spokoj. Deluje osvežavajuće i preporučuje se u skoro svim prostorijama u domu.

Braon na vašim zidovima izazvaće osećaj ušuškanosti i sigurnosti. Ipak, sa njom bi trebalo biti oprezan u prostorijama sa nedovoljno prirodnog svetla.

Slična je situacija i sa ljubičastom, koja doduše sobi može da pruži osećaj glamura. Ipak, i ljubičastu bi trebalo izbegavati u spavaćoj sobi, jer budi kreativni deo mozga, što baš i nije poželjno ako želite da se odmorite.

Narandžasta je idealna za kuhinje i trpezarije, stimuliše apetit, ali je zato izbegavajte u prostorijama u kojima vežbate.

Bela daje širinu prostoru, vizuelno proširuje sobu i sve deluje čisto i sveže. Ako je odaberete, napravite malo kontrasta sa ramovima za slike različitih boja.

Crne tapete su elegantne, ali samo u doziranim količinama. S druge strane, žuta daje vedrinu i radost, ali preporučuje se da se koristi pažljivo, prejake nijanse žute boje za zidove mogu izazvati agresivna i frustrirajuća osećanja. Nežno žute nijanse asociraju na sunce i sreću i samim tim se preporučuju više nego tamnije.

Siva boja je u trendu, daje dozu prefinjenosti i dobra je podloga za stavljanje akcenta na nameštaj i ukrase. Na primer, crvena sofa odlično ide sa sivim tapetom. Takođe, odličan efekat se postiže kombinovanjem sive sa belom i crnom na primer crni radijatori, beli štokovi vrata ili beli plafon i dobijate poseban efekat.

Još jedan dobar predlog za uvođenje sive u domove su horizontalne ili vertikalne pruge. Predlog je da uzmete tamnu i svetlu sivu da biste stvorili luksuznu dinamiku.
tepete v1
Tonovi zemlje unose u dom izvesnu dozu glamura i elegancije. Nijanse smeđe i zagasito - crvene mogu dati prostoru toplinu, udobnost i veoma prijatan izgled. Citrusno naradžasta je zabavna kada se kombinuje sa belom donosi svežu energiju u kuhinji. Savršeno se uklapa u sobu tinejdžera jer stvara „fanki” efekat.

Samolepljive folije i milar tapete su odličan izbor za male prostorije u koje ne dopire mnogo prirodnog svetla. Da biste ih naneli, zidovi moraju biti u savršenom stanju, jer će u suprotnom zbog svoje sjajne površine istaći svaki nedostatak.

Ako je u pitanju mala prostorija, nikako ne birajte tamne tonove. U suprotnom, soba će izgledati još manje. Bolji izbor su tapete sa svetlim detaljima koje vizuelno „otvaraju“ prostoriju i čine je prijatnijom za boravak.

Ako ste ljubitelj pruga i pritom želite da plafon izgleda viši nego što jeste, onda birajte tapete sa vertikalnim prugama. U suprotnom, izaberite horizontalne pruge i soba će izgledati šire, a plafon će vizuelno biti niži.

Velike šare obično ne pristaju malim sobama, jer u tom slučaju osoba koja u njoj boravi ima utisak da su šare zauzele čitavu prostoriju, da su je „progutale“. Zbog toga ovakvi dezeni izgledaju mnogo bolje u velikim prostorijama kojima daju toplinu.

LAKO SE PERU

Veoma popularne su plastične ili vinil tapete čije su lice i naličje obloženi vinilom. Ove tapete su izuzetno praktične, jer ih bez ikakvih problema možete oprati vlažnim sunđerom i sapunicom.
Izvor: Večernje Novosti
Foto: Tapetino
Farbara R - Color Novi Banovci nudi najrazličitije tapete za zidtapete za kuhinjutapete za kupatilotapete za dečiju sobutapete za dnevnu sobu kao i tapete za nameštaj.

Page 1 of 4