Radno vreme

Ponedeljak 07:00 - 19:00
Utorak 07:00 - 19:00
Sreda 07:00 - 19:00
Četvrtak 07:00 - 19:00
Petak 07:00 - 19:00
Subota 07:00 - 17:00
Nedelja 07:00 - 12:00

ZATVORENO

Svetosavska 7 | Novi Banovci 0631147070

Kako dekorisati dečju sobu

Ukrašavanju dečje sobe treba pristupiti kao i dekorisanju bilo koje prostorije u stanu - imajući u vidu potrebe, želje i karakter korisnika, u ovom slučaju deteta. Roditelji često greše razmišljajući iz svog ugla, a zapravo treba da pokušaju da se vrate u detinjstvo i da što više u proces dekorisanja uključe naslednika.

Bebe - Kada uređujete sobu za bebu ne bi bilo loše da razmišljate o tome kako može da se adaptira kako dete bude raslo. Pastelnoružičasta zaista jeste svevremena kombinacija za devojčice, a svetloplava za dečake, ali možete se igrati detaljima u drugim bojama, poput svetlozelene. Ako ne želite stereotipno ukrašavanje, tirkizna je odličan izbor za mališane oba pola, ali birajte toplije tonove, jer soba za bebe ne trpi jarke boje. Bebe vole da gledaju uvis, pa eto razloga da kupite zanimljiv luster koji privlači pogled.

Plafon možete oslikati prizorima iz bajke - zvezde, oblaci, duge, medvedići i druge životinje samo su neki od motiva. Na zid zalepite zabavne tapete ili još bolje nalepnice koje možete češće i lakše menjati. Zavese sa motivima životinja ulepšaće sobu za bebe. Kako beba raste, biće joj potrebno više prostora na podu za istraživanje i igru, pa je važno da postoji dosta prostora za odlaganje da bi se prostor lako i brzo očistio od igračaka i nereda.

Starije dete - Kada ukrašavate sobu deteta u ovom uzrastu, imajte u vidu da se ono što je potrebno mališanu sa četiri godine značajno razlikuje od onog što mu treba sa 12 godina. U početku je važno da dete ima dosta praznog prostora za igranje, kasnije mu je bitnije da se kreativno izrazi i da razvija samostalnost tako što će samo učestvovati u dekorisanju, pa mu to dozvolite.
childrens for girls 3368015 1280U dekorisanju, imajte na umu ličnost deteta. Ako devojčica voli roze boju, neka soba bude ružičasta, ako je dečak ljubitelj stripova, posvetite prostor njegovom omiljenom strip junaku. Ako dete voli putovanja, stavite globus na sto ili mapu sveta okačite na zid. Ne zaboravite, ipak, da deca brzo rastu i da često menjaju ukus, pa ne pravite velike promene samo da biste udovoljili trenutnom hiru.

Ako dvoje dece treba da dele sobu, gledajte da svako dete ima svoj prostor, ma kako mali bio. U slučaju veoma male sobe, držite se pravila "manje je više", suviše boja i materijala činiće prostor još manjim. Kreveti na sprat su u tom slučaju odlična ideja. Za sve mora da postoji mesto, pa je prostor za odlaganje u vidu zanimljivih korpi i kutija, ključan. Obratite pažnju i na radni prostor koji bi trebalo odvojiti od onog za igranje i urediti tako da naslednika motiviše na učenje.

Izvor: Večernje Novosti
Foto: Pixabay