Radno vreme

Ponedeljak 07:00 - 19:00
Utorak 07:00 - 19:00
Sreda 07:00 - 19:00
Četvrtak 07:00 - 19:00
Petak 07:00 - 19:00
Subota 07:00 - 15:00
Nedelja 07:00 - 12:00

OTVORENO

Svetosavska 7 | Novi Banovci 0631147070

Izolacija kuću greje

U Srbiji ima više od 3,5 miliona objekata koji podležu energetskoj sertifikaciji. Do osamdesetih godina prošlog veka nismo ni imali ozbiljnu regulativu u ovoj oblasti, to znači da više od 80 odsto svih tih zgrada zahteva energetsku sanaciju.

Najčešći problemi sa kojima se domaćinstva suočavaju su hladnoća ili toplota u prostoriji zimi i leti. Naglim hlađenjem prostorija po prestanku grejanja, u kućama gde je dotrajala stolarija i gde su tanki zidovi pojavljuju se vlaga i plesan.

- Dobra i kvalitetna izolacija osigurava prijatnu temperaturu i leti i zimi, smanjuje potrebe za grejanjem i hlađenjem, čime se potrošnja energije smanjuje na minimum i postižu veće uštede - priča Maja Gazdić, inženjer u "Elektromrežama Srbije". - U toplotno-izolacione svrhe danas se najviše koristi mineralna vuna, kao optimalno izolaciono rešenje i jedan od najproduktivnijih građevinskih materijala sa dobrim mehaničkim, zvučnim, protivpožarnim i izolacionim svojstvima.

Za povećanje energetske efikasnosti koristi se stiropor, kamena i staklena vuna. Prema rečima Maje Gazdić, kamena vuna se može koristiti kao dobro termoizolaciono, zvučno i protivpožarno rešenje za spoljne zidove i podove zbog dobrih karakteristika samog materijala i ekološke isplativosti.

- Staklena vuna je dobar i pogodan materijal unutar sistema pregradnih zidova i kosih krovova, dok se u praksi za razliku od tipova mineralne vune kao jeftinije i dovoljno kvalitetno izolaciono rešenje koriste stiropor i stirodur - objašnjava Gazdićeva, navodeći da su to izolacioni materijali jednostavni za obradu i dobri za fasadne zidove, unutrašnju toplotnu izolaciju, kose i ravne krovove.

Najosnovnijom toplotnom izolacijom postiže se ušteda i do 50 odsto energije, a moguće su i veće uštede i do 70-80 procenata ukoliko se rade deblje izolacije u odnosu na minimalno zahtevane (rešavanje ventilacije i vazdušna propusnost objekta).

Ulaganje u toplotnu izolaciju se isplati, a uloženo se vrati od dve do tri godine za skuplje energente (električna energija) i od tri do četiri godine za prirodni gas. Količina energije koja će se uštedeti zavisi od više faktora kao što su oblik i površina objekta, debljina izolacije i navike članova domaćinstva. Stolarija može biti jedan od glavnih uzroka gubitka toplotne energije, zato treba sanirati otvore kroz koje može da uđe hladan vazduh.

Banke nude povoljne uslove kreditiranja za ulaganje u unapređenje energetske efikasnosti i postizanje veće ekonomičnosti. Reč je o kreditima sa povoljnom fiksnom kamatnom stopom ili beskamatnim kreditima sa dužim periodom otplate. Cilj je podsticaj domaćinstvima za veću uštedu energije i smanjenje troškova energije. Krediti koje banke nude fizičkim licima se uglavnom svode na postavljanje unutrašnje i spoljne izolacije, zamenu stolarije, kupovinu energetskih efikasnih uređaja za hlađenje i zagrevanje prostorija... Termoizolacija objekta je nužno i na duže staze isplativo rešenje..

RAČUN MANjI TRI PUTA

Sve nove zgrade od 1. oktobra 2012. godine moraju da imaju izdate energetske pasoše i elaborate energetske efikasnosti da bi dobile upotrebnu dozvolu. Investitori to poštuju. Na osnovu merenja i proračuna potrebne energije za grejanje zgrada izrađenih sedamdesetih godina prošlog veka, pokazano je da se potrošnja može smanjiti sa 200 kWh/m2 na godišnjem nivou na 70 kWh/m2 po godini. To je tri puta manje.
Izvor: Večernje Novosti