Radno vreme

Ponedeljak 07:00 - 19:00
Utorak 07:00 - 19:00
Sreda 07:00 - 19:00
Četvrtak 07:00 - 19:00
Petak 07:00 - 19:00
Subota 07:00 - 15:00
Nedelja 07:00 - 12:00

OTVORENO

Svetosavska 7 | Novi Banovci 0631147070

Korisni saveti za krečenje zidova

Krečenje unutrašnjih zidova je jedan od najlakših i najisplativijih tzv. uradi sam zadataka. Krečenjem možete potpuno da transformišete unutrašnji prostor, dajući mu sopstveni pečat. Korišćenje valjka i četkice je sasvim jednostavno, a ideje su svuda oko vas. A da se krečenje ne bi pretvorilo u stresnu situaciju, poslušajte savete iskusnih molera, zasučite rukave i počnite.

Koju vrstu boje odabrati?

Postoje dve vrste boje kad je krečenje u pitanju, a to su boje na bazi ulja (one od kojih zidovi sjaje) i one na bazi vode. U današnje vreme nema potrebe za bojama na bazi ulja. Modernije varijante boja na bazi vode se gotovo podjednako sjaje, a prednost im je što se mnogo brže suše. Kada kupujete boju ne štedite i birajte one poznatijih proizvođača.

 

Koliko boje je potrebno?

Opšte pravilo da vam je za dobro krečenje potrebno oko 4 litra boje na svaka 32 kvadratna metra. Sve što treba da uradite jeste da pažljivo izmerite prostorije koje želite krečiti i dimenzije odnesete u prvu prodavnicu “boja i lakova”. Danas postoje i mašine koje izračunavaju tačnu količinu boje za krečenje. Koliko god vam prodavac ili mašina kažu da vam je potrebno vi uvek kupite malo više za svaki slučaj.

Treba li da koristim baznu boju?

Ukoliko ne želite da tamnu boju prekrečite nekom dosta svetlijom nijansom, ili vam zidovi nisu previše isflekani bazna boja vam neće biti potrebna. A, ako su zidovi poprilično umazani bazna ili premaz boja će biti pravo rešenje.

Veći uzorak bolji uzorak

Nemojte da očekuje da će uzorak veličine nokta da vam pomogne da zamislite kako će određena boja da izgleda na vašem zidu. Najbolje će biti da koristite veći uzorak koji je bar 0,25 kvadratnih metara.

Birajte kvalitet

Da li se isplati da uložite u kvalitetnu boju? Da, naravno. Jeftinija boja dobro izgleda dok je još mokra, ali ne i kada se osuši. Onda morate da pređete još jednu ruku i još jednu... i potrošili ste puno boje. Takođe, nove boje se brzo suše, neke čak i za 30 minuta, pa za sledeći premaz ne treba da čekate čitav dan.

Koliko vam farbe treba

Pre nego što krenete u kupovinu, metar u ruke. Da biste izračunali koliko vam boje, treba koristite sledeće formule. Za površinu zidova: pomnožite dužinu i visinu najdužeg zida i sve to pomnožite sa četiri. Udvostručite brojku ako želite da zidove premažete dva puta. Ne zaboravite na plafon. Standardno pravilo je da otprilike četiri litre farbe pokriva 37 kvadrata zida.

Priprema

Za početak podove prekrijte debelim najlonom. Nove boje su postojanije i teško se skidaju ako kapnu na pod ili vrata, zato zaštitite podove na vreme. Pre krečenja morate da očistite zidove, naročito u kuhinji, gde ima mrlja od masti i hrane. Ako ne očistite fleke, boja neće da se primi dobro. Na prljavijim mestima koristite sredstvo za odmašćivanje.

Zatim sve isperite vodom. Ako na zidovima imate manje pukotine i neravnine, dobro ih išmirglajte. Zatim ta mesta prebrišite lepljivom krpom, ima je u farbarama, da biste pokupili svu prašinu. Ako nemate lepljivu krpu, obmotajte lepljivu traku oko neke drške i ovim priručnim sredstvom pokupite prašinu. Preporučljivo je da i zidove prebrišete lepljivom ili magičnom krpom ili da ih jednostavno usisate.

Veličina valjka

Ukoliko krečite veću površinu, idealan je valjak od 35 pa čak i 45 centimetara jer zadržava dosta boje, pa brzo možete da prekrečite veću površinu. Za deo oko vrata i prozora odličan je valjak od 23 centimetra.

Počnite od uglova

Iskusni moleri posao počinju tako što prvo premažu uglove i ivice, a onda premažu zid dok je boja u uglovima još vlažna. Najbolji efekat se postiže udvoje - jedna osoba kreči ivice i uglove, a druga zid.

Izbegnite grudvice

Nikada nemojte da umočite valjak u boju sve do drške da se boja ne bi cedila. Ako niste uspeli da tokom prvog dana završite posao, dobro zatvorite kante, a sutra procedite boju i nastavite sa krečenjem, u suprotnom na zidovima mogu da se pojave grudvice boje i da upropaste sav vaš trud.

Zid bez mrlja

Stara boja, mrlje od dima ili vlage često nakon izvesnog vremena izbiju na površinu zida, iako ste ga u međuvremenu prefarbali. Zato ne bi bilo loše da zid pre krečenja poprskate specijalnim sprejom protiv mrlja (Da bi boja bolje pokrila površinu, iskusni moleri se služe sledećim trikom: u belu boju dodaju sasvim malo smeđe ili crne. U starim kućama zidovi su retko potpuno ravni. Zato je važno da boju nanosite iz različitih pravaca, i to u prvoj fazi vertikalno, a onda pod uglom od 45 stepeni naviše i naniže.

Svaki prostor ima svoju boju

Za dobro fizičko i mentalno zdravlje potrebno je da se okružimo i živimo u društvu omiljenih boja, ali nikad onih koje ne volimo. Za svaki prostor koji obavlja određenu funkciju u našim domovima postoji više ili manje prikladna boja.

Ulaz - Na primer, u ulaznim prostorima treba izbegavati tamne boje, a preferirati tople boje, koje pridonose osećaju intimnosti i dobrodošlice.

Dnevni boravak - Za boravak se preporučuju boje koje unapređuju društvenost a da nisu agresivne, na primer nijanse žute i narandžaste, te zelene s tendencijom na žuto.

Kuhinja - U kuhinji su pogodne žive boje poput vatre: žuta, crvena, narandžasta, dok bela boja naglašava boju hrane, a može doneti i svežinu.

Trpezarija - U trpezariji treba izbegavati zelenu koja može dati osećaj sitosti, dok je odlična žuta koja podržava funkciju jetre ili boja narandže koja podstiče apetit. Crvena deluje veselo, no može uzrokovati preveliku brzinu kod jela.

Radna soba - U radnim sobama ne bi trebalo da nedostaje žute komponenta, koja podstiče psihičke aktivnosti i poboljšava radne sposobnosti, ali tu možemo kombinovati i zelenu ili tirkiznu.

Spavaća soba - U spavaćoj sobi crvena je uzrok nesanice, dok plavi tonovi smiruju i deluju opuštajuće.

Saveti za krečenje četkicom i valjkom

- Pre početka farbanja obavezno pokvasite četku i valjak. Višak vlage uklonite trljanjem o karton.
- Prvi potez uvek treba da ide ka gore. U suprotnom, boja će se nakupiti ispod valjka i curiće niz zid.
- Ako želite da napravite dužu pauzu, operite četke i valjke umotajte u plastičnu kesu i ostavite u frižider.
- Stolariju prebrišite mokrom krpom, te ukoliko na nju kapne boja, lakše ćete je oprati.
- Za male prostorije nisu tamni tonovi, jer će vizuelno smanjiti prostor.
- Ako plafon okrečite belom, dobijate iluziju visine, a ako ga okrečite u istoj pastelnoj nijansi kao i zidove, dobijate iluziju širine.
- Ako su zidovi ispali previše tamni, sunđerom ili krpom preko tamne boje nanesite svetlije otiske u istom tonu ili jednostavno u ostatak farbe dodajte belu od istog proizvođača i prekrečite zid.
- Mokri premaz izgleda drugačije - uglavnom je tamniji od suvog.

Foto: Pixabay