Radno vreme

Ponedeljak 07:00 - 19:00
Utorak 07:00 - 19:00
Sreda 07:00 - 19:00
Četvrtak 07:00 - 19:00
Petak 07:00 - 19:00
Subota 07:00 - 15:00
Nedelja 07:00 - 12:00

OTVORENO

Svetosavska 7 | Novi Banovci 0631147070

Idealne boje za svaku prostoriju

Psihologija boja važna je za uređenje enterijera, jer u tim prostorijama boravite svaki dan. Pogledajte koje su idealne boje za svaku sobu i stvorite oaze za uživanje u svom domu.

Saznajte i kako boje zidova utiču na vaše raspoloženje, a samim tim i razmišljanje i način života.

Kuhinja
 
Kako biste stvorili osećaj čistoće i lepote, u kuhinji treba da dominira bela boja. Ona je čista i jednostavna, a to doprinosi smirenosti u njoj i manjem prejedanju. Istraživanja su pokazala da više jedemo u neurednoj kuhinji, a ako tome dodate i mnogo boja, krajnji ishod će biti katastrofalan. Dodajte malo žute, ljubičaste ili prirodnih smeđih tonova poput različitih boja hrasta, kako biste malo "oživeli" belinu.

Trpezarija
 

U njoj je bitno stvoriti dobar ugođaj, pa se u toj prostoriji preporučuje pravljenje kontrasta. Neka zidovi budu u prljavo beloj nijansi, a sto i stolice u tamnijoj boji. Ili obrnuto. Stolove i stolice neka budu beli, a zid u sivoj, svetlo-smeđoj ili bordo boji. Najjeftiniji način da postignete kontrast jeste bojom stolnjaka ili posuđa, tako da i ne morate da trošite mnogo novca.

Spavaća soba
 

U pitanju je vaša lična oaza i zato tu ne morate da sledite nikakva pravila. Odlučite šta vam najviše odgovara, bilo da je to crvena, umirujuća plava, boja lavande ili ljubičasta. Ubacite svoje detalje i ne brinite se previše. To je vaša spavaća soba.

Dnevni boravak
 

Ovo je mesto gde se porodica druži i opušta. Zato u njemu treba da dominira neutralna boja zidova, koja će stvoriti miran ugođaj za sve. Najbolje su nijanse sive, od nežnih to tamnih. Druge idealne boje za dnevni boravak su tamno plava i zelena. Detalji u tamno-crvenoj, ružičastoj ili žutoj boji stvorit će lep kontrast. Opremite dnevnu sobu kvalitetnim i funkcionalnim nameštajem koji će pratiti vaš ukus i životni stil. Ako želite da unesete više boje u prostor, razigrajte ga jastučnicama, tepihom, zavesama i upečatljivim prekrivačima.

Kupatilo
 

Najlepša su ona kupatila u kojima ima dosta prirodnog svetla. Ali, budući da danas u novim zgradama kupatila uglavnom nemaju prozore, boje su ključne za postizanje opuštenosti. Nežni zemljani tonovi otvoriće prostor, pogotovo u kombinaciji sa belim peškirima i velikim ogledalima. Imajte na umu i da sjajne pločice dodatno otvaraju prostor za razliku od matiranih.

Uticaj boja na psihu

Vodite se mišlju da različite boje pobuđuju različita osećanja i imaju drugačiji uticaj na telo. Telo na sledeće boje reaguje ovako:

- crvena, žuta i narandžasta podižu krvni pritisak i ubrzavaju otkucaje srca
- plava, zelena i ljubičasta snižavaju otkucaje srca, spuštaju pritisak, smiruju disanje i proširuju krvne sudove
- žuta boja pobuđuje intelekt
- crvena boja stimuliše senzualnost
- zelena podstiče verbalno izražavanje i kritičko analiziranje
- plava utiče na idealizovanje
- boja peska podstiče na opuštanje
- nežne ružičaste nijanse unose toplinu i podstiču druželjubivost
- hladne zagasite zelene nijanse doprinose samopouzdanju
- svetlije, nežnije plave nijanse podstiču na razmišljanje

Izvor: 24sata.hr / KucaStil.rs
Foto: Pixabay