Radno vreme

Ponedeljak 07:00 - 19:00
Utorak 07:00 - 19:00
Sreda 07:00 - 19:00
Četvrtak 07:00 - 19:00
Petak 07:00 - 19:00
Subota 07:00 - 15:00
Nedelja 07:00 - 12:00

OTVORENO

Svetosavska 7 | Novi Banovci 0631147070

Mini vodič za uspešno bojanje zidova

Dosadio vam je dugogodišnji izgled dnevnog boravka, ali svesni ste da nemate dovoljno novca za novu sedeću garnituru, komodu ili tepih. Ipak, nešto biste promenili, barem kako biste izbegli interijersku monotoniju.

Zašto ne biste ofarbali zidove, bilo da je reč o boravku, spavaćoj sobi ili kuhinji? Uložite li malo volje, truda i vremena, ne morate nužno stan prepustiti majstorima, već celi posao možete odraditi i sami, što je financijski isplativije, a vaš će stan itekako dobiti potrebnu svežinu. Odaberite boje prema vlastitom izboru, no savetujemo da ne kombinujete više od tri boje, a imajte na umu da zidove morate dobro pripremiti. Sve što trebate znati o pripremnim radnjama i kako nanositi boje saželi smo u samo pet koraka.

1. Izmerite površinu
Da biste znali koliko vam je boje potrebno, izmerite površinu koju planirate farbati. Na osnovu tih merenja prodavci u trgovinama znaće koliko vam je boje potrebno. Prilikom kupovine morate znati da su najjeftnije boje nekvalitetne, a cena ovisi i o tome kupujete li perivu ili neperivu boju. Kanta od 15 litara (što je dovoljno za 60 do 80 kvadrata zida) kvalitetne perive boje košta oko 2500 din, a neperive 1200 dinara. Boje razređujte prema propisanim uputstvima svakog pojedinog proizvođača. Pripremite boju odjednom, inače vam se može dogoditi da kasnije dobijete različite nijanse.

2. Pribor za rad
Osim boje, potrebni su manji i veći valjak, ručka za regulaciju dužine, mrežica za ceđenje valjka, kist za kuteve, krep-traka, masa za fugiranje, a po potrebi i lestve, gladilica, glet masa, staklena mrežica, špatula i brusni papir. Za zaštitu nameštaja i poda potrebna je folija ili stari čaršavi.


3. Zaštitite prostor
Pre bojanja potrebno je isprazniti namještaj i pažljivo ga pomaknuti prema sredini prostora ili preneti u drugu prostoriju. Pazite da ne oštetite pod: koristite dasku s točkovima ili pod prekrijte kartonom. Pod prekrijte folijom površine prostorije, a nameštaj starim čaršavom. Možete i starim novinskim papirom, no njega morate dodatno fiksirati lepljivom trakom jer je lagan i lako se može pomaknuti. Naravno, maknite i tepih. Sve otvore, utičnice i prekidače zaštitite krep-trakom. Rasvetna tela uklonite ili ih omotajte plastičnom vrećicom učvršćenom krep-trakom. Odmah nakon bojanja uklonite trake, pre nego što se boja osuši, jer bi se inače mogao skinuti i deo boje sa zida.


4. Sanirajte oštećenja
Da bi bojanje uspelo, zidovi moraju biti ravni, čisti i suvi jer će u protivnom ostati mrlje od vlage, masnoće i prašine. Pre svega morate dobro namočiti zid kako biste što lakše ostrugali staru boju, koristeći gladilicu (ili brusni papir). Ako se stara boja ne ljušti ili ne puca, struganje nije neophodno, već je dovoljno zid oprati vodom s malo deterdženta te prebrisati krpom namočenom u hladnoj vodi kako bi se upila sapunica. Ako na zidu, pak, ima oštećenja, primerice rupica od vijaka za sat ili sliku, zakrpajte ih masom za fugiranje. Ako su oštećenja veća, potrebno je gletovati: smesa od glet mase i vode ne sme biti ni preretka ni pregusta. Tom smesom ispunite pukotinu u zidu, zatim nalepite staklenu mrežicu tako da prelazi i na deo neoštećenog zida te još jednom nanesite smesu i ostavite da se osuši. Osušenu masu obrusite brusnim papirom.


5. Počnite od plafona
Važno je da su kante i valjak uvek čisti i suvi pre upotrebe. Koristite i mrežicu za ceđenje valjka i nikad valjak ne umačite celi u kantu s bojom. Pre bojanja poželjno je površine premazati akrilnom impregnacijom kako bi se stvorio zaštitni sloj i otklonila površinska prašina. Uvek prvo bojajte plafon. Zašto? Jer će vam u protivnom boja kapati na obojene zidove. Prvo kistom i manjim valjkom obojite spojeve zidova i plafona. Ostatak površine, od sredine prema rubovima, bojajte valjkom radeći poteze u obliku slova W dok ne primetite da na valjku više nema boje. Svaka novonamazana površina na jednom delu mora prekriti prethodnu – na taj ćete načini izbeći fleke. Ako ste počeli krečiti, nemojte stati usred pola posla. Okrečite celu površinu pa tek onda ostavite da se osuši (pratite uputstva proizvođača). Tak kada je prvi sloj potpuno suv, ponovite postupak. Dobro provetrite prostoriju! Radite li linije na zidu, površinu označite krep-trakom, ali koristite vaservagu kako bi linije bile ravne.


Izvor: domidizajn.jutarnji.hr
Foto: Pixabay